top of page
  • Foto van schrijverRosalyn Schenk

Kun je elk lichaam krijgen als je er maar hard genoeg voor traint?


Door social media zie je vaak mensen voorbij komen die het perfecte lichaam hebben. Hoe ziet zo'n perfect lichaam er eigenlijk uit? Deze namen werden vaak genoemd:

  • Kylie Jenner

  • Juultje Tieleman

  • Zac Efron

  • Chris Hemsworth

Of je het lichaam kan krijgen wat je graag zou willen hangt van twee dingen af. Ten eerste je leefstijl; hoe vaak je sport, hoe veel rust je neemt en je voeding. En ten tweede je genen. Wat heb je van je ouders meegekregen? Je genen kun je weer onderverdelen in lichaamsbouw en spiervezels.


Leefstijl

Om een bepaald soort lichaam te krijgen moet je veel trainen. Maar trainen gaat samen en een gezonde voeding. Je kunt je voorstellen dat als jij 5 keer in de week traint en als avond eten twee zakken chips op eet, dat je lichaam dan niet genoeg voedingstoffen binnen krijgt voor een goed herstel. Om te groeien in conditie, lenigheid, uithoudingsvermogen, kracht en snelheid heb je voedingstoffen nodig die zorgen voor een goed herstel. Lees hier wat gezonde voeding is en hoe het werkt.


Genen

Lichaamsbouw

Je hebt 3 verschillende soorten lichaamsbouw:

  1. ectomorf (lang en weinig lichaamsvet)

  2. mesomorf (atletische en gespierd)

  3. endomorf (stevig en meer lichaamsvet)

Je hebt niet één van deze lichaamstypes. Je hebt een mix van deze 3 types. Maar de verhoudingen verschillen per persoon. Dat zou iets kunnen zeggen over jouw doelen. Veel ectomorf en weinig mesomorf is ideaal voor hoogspringen, een combinatie van ectomorf en mesomorf in handig voor turnen, terwijl je voor een ideaal American Football lichaam beter een combinatie kunt hebben tussen mesomorf en endomorf.


Spiervezels

Je spiervezels kun je verdelen in snelle en langzame spiervezels. Deze snelle en langzame spiervezels zeggen iets over hoe lang je iets kunt volhouden en hoeveel kracht je aan kan. De verhoudingen hiervan zijn ook weer per persoon verschillend.


Als even vaak naar de sportschool gaat als een vriend maar je wordt niet even snel breed. Dan kan dat dus aan je bouw liggen.


Conclusie

Je kunt veel aan je lichaam doen door te trainen en op je voeding te letten en genoeg rust te nemen maar je hebt niet alles zelf in de hand.


Bron: NOS Stories 2022


Multisport

Wil je sporten met bepaalde doelen? Of wil je gewoon lekker in beweging zijn? Het kan allemaal bij Multisport. Multisport is de perfecte interval en cardio training en daarnaast veel leuker dan rennen op een loopband. Ik nodig je graag uit om een proefles mee te doen:)

23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page