top of page
  • Foto van schrijverRosalyn Schenk

12 tips die jou motiveren om te sporten

Bijgewerkt op: 15 jul. 2022

Zit je vast ook wel eens thuis op de bank met het idee dat je geen zin hebt om te sporten terwijl dat wel op de planning stond. Ben jij iemand die dan toegeeft en op de bank blijft zitten of weet je jezelf te motiveren om toch van de bank af te komen? Hieronder 11 tips voor meer motivatie om te sporten.


Tip 1: Trek sportkleding aan

Je weet al dat je vanavond om 19.00 uur moet sporten. Je hebt al gegeten, tafel afgeruimd en je hebt nog een half uurtje over voordat je op de fiets naar het sportveld gaat. Trek meteen je sportkleding aan. Zo maak je jezelf mentaal en fysiek alvast klaar voor het sporten. Wat je vooral NIET moet doen lees je bij tip 2.



Tip 2: Ga niet op de bank zitten

Sportkleding aangetrokken. Je bent helemaal ready to go. Maar je hebt van dat half uurtje nog steeds 20 minuten over. Wat je vooral niet moet doen is met een kop thee, onder een kleedje op de bank gaan zitten. Zo maak je het jezelf wel erg lastig om van de bank af te komen. Ga alvast iets actiefs doen zoals stofzuigen of opruimen. Als je wel even uit wil rusten dan kan dat ook, maar ga rechtop zitten en bij voorkeur op een stoel in plaats van een bank. Lees een boek of check insta reels dan zijn die 20 minuten zo om en kun je op de fiets naar het sportveld gaan.



Tip 3: Juiste mindset

Als je al de hele dag tegen jezelf loopt te zeggen dat je geen zin hebt om te sporten dan, heb je ook geen zin om te sporten. Als je tegen jezelf zegt dat je moe bent, dan ben je ook moe. Alles wat je aandacht geeft groeit. Positief en negatief. Probeer dit positief toe te passen. Zeg tegen jezelf dat je zin hebt om te sporten vanavond en noem daarbij de voordelen die sporten met zich mee brengt. Je zult zien dat als je deze truc herhaalt, je steeds vaker en sneller zin krijgt om te sporten.



Tip 4: Kies een sport die je leuk vindt

Er zijn zo veel verschillende soorten sporten dat er vast iets tussen moet zitten wat je leuk vindt. Ik houd zelf vooral van teamsporten daarom passen Multisport en korfbal goed bij mij. Dit doe ik nog steeds omdat ik het leuk vindt. Wat vind ik er leuk aan? Samenwerken, het spel, de teamgenoten, de gezelligheid tijdens de derde helft en de vaste les en trainingstijden. Ik heb ook een fitness abonnement gehad (wie niet), maar daar hoefde je mij niet voor te bellen. Ik vond dat niet leuk, ondanks dat het wel voordelen had die wel bij mij paste. Als je het niet leuk vind wordt het erg lastig om gemotiveerd te blijven. Dus tip 4: kies een sport die je leuk vindt. Check hier de top 10 populairste sporten van Nederland.



Tip 5: Maak er een gewoonte van

Nu je weet hoe je van de bank af moet komen, je sportkleding aan hebt en weet welke sport je leuk vindt wil je de motivatie om te sporten niet verliezen. Dit doe je door er een gewoonte van te maken. Plan het sporten in. Ga iedere week weer op dezelfde dag en op hetzelfde tijdstip sporten en blok dit ook in je agenda om te sporten.


Een wijs man zei ooit tegen mij: 'om ergens een gewoonte van de te maken moet je het 3 maanden vol houden' (Nico Schenk, 2012)

Tip 6: Zoek een sportbuddy

Met z'n tweeën sporten is veel leuker dan alleen. Zoek een sportbuddy die met jouw mee wil sporten. Spreek af samen heen te gaan of meet elkaar daar. Als een van de twee inkakt heb je de ander nog om je extra te motiveren om toch te gaan sporten. Zorg er wel voor dat als jouw sportbuddy een keer moet afzeggen jij dan evengoed wel heen gaat. Ook zonder sportbuddy red je het. Maar een sportbuddy kan het sporten wel net ietsje leuker maken. Je kunt ook altijd nog alleen heen gaan en wie weet vind je bij de sport wel een nieuwe sportbuddy. Dan heb je er ineens twee. Nog beter!



Tip 7: Plan je lessen/training in

Sporten wordt steeds flexibeler. Dat is aan de ene kant heel fijn, want je kan sporten wanneer jij wilt. In de praktijk merk je toch dat je vaker niet gaat dan wel. Waarom? Omdat het zo flexibel is. Herken je dit? Dan is deze tip echt wat voor jou. Plan je lessen en trainingen van te voren in. Zo zien instructeurs dat je aanwezig bent. Je ergens voor afmelden is vaak lastiger dan je ergens voor aanmelden. We willen niet die afhaker zijn. Dus mooie stok achter de deur. Plan je lessen/training in!


Tip 8: Betaal vooruit

Nederlanders houden niet van geld weggooien. Schaf een abonnement aan als stok achter de deur. Je hebt voor het sporten al betaald zonde om dan niet te gaan toch?


Tip 9: Beloon jezelf na het sporten

Huh? Moet ik mezelf dan op een gebakje trakteren? Uit onderzoek blijkt dat je meer je best doet wanneer je er voor beloond wordt . Dat kan op verschillende manieren. Je kunt jezelf belonen met een gezonde snack die je lekker vindt of één speculaasje bij de thee. Maar je hoeft niet aan eten te denken, als je aan een beloning denkt. Je kunt jezelf ook belonen met een dagje strand, die nieuwe sportschoenen, een mooi boek, een massage of kies voor een ander verwen moment.



Tip 10: Verwachting bijstellen

Als je net begint met sporten dan merk je dat vaak aan je lichaam in de vorm van spierpijn, meer spiermassa, gewichtsverlies, lekker in je vel zitten etc. Super chill, dit zorgt voor motivatie. Maar zorg dat je je motivatie niet verliest. De eerste paar keer sporten zul je misschien spierpijn ervaren. Maar naar mate je vaker gaat sporten zul je zien dat de vooruitgang minder had gaat. Stel je verwachting bij en zorg dat je je motivatie behoudt. Verwacht bijvoorbeeld niet dat je na 3 keer sporten en 2 keer een gezonde maaltijd eruit ziet als Channing Tatum. (Als dat ooit al haalbaar is voor je lichaam, daarover lees je hier meer)




Tip 11: Focus op jezelf

Als je gemotiveerd wil blijven dan is het handig dat je al je aandacht op jezelf richt. Hoe anderen het doen maakt voor jou niet uit. Je hebt je eigen doelen en beweegredenen om te sporten. Focus je op wat jij doet tijdens het sporten. Bij Multisport sport iedereen op zijn eigen niveau. Hoe vaker je iets oefent hoe beter je er in wordt. We zijn ook allemaal ooit een keer begonnen. Mijn zusje en ik begonnen allebei met korfbal. Zij speelt nu in TeamNL (haar doel) en ik speel in DTS 1 (mijn doel). Focus op jezelf.



Tip 12: Stop met eten van ongezonde voeding

Wanneer je cola in de tank van je auto gooit is de kans groot dat hij niet gaat rijden. Wanneer je benzine in je auto gooit is dan kans aanzienlijk groter dat deze wel gaat rijden. Zo werkt het ook met je lichaam. De juiste brandstof moet er in om het in beweging te krijgen. Wanneer je vaak ongezond eet kan je lichaam minder bruikbare voedingstoffen uit je eten halen, wat er voor zorgt dat je je sloom, moe, lui en ongemotiveerd voelt. Als je gemotiveerd wilt blijven is het handig om naast sporten ook op je voeding te letten.




Wees welkom om een proefles te volgen bij Multisport





60 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page